Snel bloed en medicatie vervoeren: in Rotterdam wordt een proef gedaan met een drone

  • -

Snel bloed en medicatie vervoeren: in Rotterdam wordt een proef gedaan met een drone

Tags :

Categorie : NIEUWS

Het klinkt als verre toekomstmuziek, maar in Rotterdam start vandaag een proef om met een drone medicijnen en bloed snel te transporteren. Geen files meer onderweg maar via de kortste route naar de patiënt. Over drie jaar moet het kunnen.

Erasmus MC presenteert samen met Sanquin, ANWB en PostNL de medische drone in de vertrouwde kleuren van de traumahelikopter. © Jan de Groen

Erasmus MC, ANWB, PostNL en onder andere Sanquin zien voor zich hoe de bijvoorbeeld antibiotica bij een patiënt in de buurt landt, bloed voor een spoedoperatie via de lucht naar een ziekenhuis gaat, maar ook monsters die snel onderzocht moeten worden naar het lab vliegen. En dat moet door de lucht, zo is hun overtuiging, nu de wegen steeds voller zijn.

Obstakels
Maar, zo weet de ANWB als geen ander, er kleven gevaren aan onaangekondigde vluchten. Met de traumahelikopter, maar ook met een drone, die de zelfde kleur heeft gekregen als z’n grote broer. Daarom zijn er vele obstakels te overwinnen voor de eerste medicatie daadwerkelijk via de lucht gaat. Wetten moeten worden aangepast, de drone moet een plekje in het luchtruim krijgen en het moet zeker zijn dat de drone ander luchtverkeer kan ontwijken.

De overtuiging is dat dit kan lukken. Binnen drie jaar. En waar het vervoer van pizza’s of pakketjes met kleding door de lucht weerstand oproept, is de gedachte dat deze gele drone wél welkom is in het luchtruim. Omdat de medische drone levens kan redden.

Voorbij de file
,,Door de vele files kunnen we nu soms niet tijdig met medicatie bij de patiënt zijn’’, vertelt Jan-Dietert Brugma, apotheker in het Erasmus MC. ,,Gelukkig heeft dat nog nooit geleid tot echte grote gezondheidsproblemen, maar het zorgt wel voor veel stress bij de patiënt en de zorg kost ook veel tijd.’’

Brugma schetst een beeld van een patiënt van het Erasmus MC die in Middelharnis woont, wiens antibiotica niet voldoende aansluit. Hij moet een nieuwe dosering krijgen. ,,Hemelsbreed is dat misschien 15 kilometer. Een vlucht van een kwartiertje.’’ De medische drone zou bij de patiënt in de buurt moeten landen, bijvoorbeeld bij de huisartsenpost. De apotheek van het Rotterdamse ziekenhuis levert 10.000 patiënten medicatie thuis. Vaak aan het einde van de dag ‘als het juist druk is op de weg’. En het worden er steeds meer, nu bijvoorbeeld sommige patiënten ook thuis hun chemokuur krijgen en steeds eerder naar huis gaan na een operatie.

Spoedoperatie
Sanquin Bloedbank heeft gemiddeld drie keer per dag een spoedtransport voor bloed vanuit een van de zeven distributiecentra in heel Nederland naar het ziekenhuis, waar bij een operatie snel meer bloed nodig is. En al heeft de auto een zwaailicht op het dak, het zijn ritten die vaak veel tijd kosten door de drukke wegen. ,,Bovendien zorgt zo’n spoedtransport vaak voor meer chaos op de weg’’, zegt Chantal van den Berg.

De medische drone kan 1,5 kilo verplaatsen, opgeslagen in het hart van het gevaarte dat een spreidwijdte heeft van 2,7 meter. ,,En dat is erg veel’’, zegt apotheker Brugma. Er is ruimte voor twee zakken bloed, in totaal 1 liter. Hij stijgt op en landt als een helikopter, recht omhoog en recht omlaag, maar ziet er meer uit als een vliegtuig. Eenmaal in de lucht kan hij 70 kilometer per uur vliegen. De accu heeft genoeg power voor 1 uur.

Grote partijen
Tijdens de proef is één van de vragen hoe de medicijnen, bloed en monsters veilig kunnen vliegen. Als de zon schijnt op de heetste dag van de zomer mag het niet te heet worden aan boord. Als het vriest, mag het niet te koud zijn. ,,En daar hebben wij als PostNL dan weer veel ervaring mee’’, zegt Leendert-Jan Plaisier van PostNL. Nog een andere grote speler is aan boord bij de proef is KPN. Via hun 4G loopt de aansturing op afstand. Dat deze grote partijen meedoen, tekent hoe serieus de poging is om de medische drone in de lucht te krijgen. Hoe veel het kost voor het zover is, kunnen de partijen niet zeggen.

Het samenwerkingsverband, dat de naam Medical Drone Service heeft gekregen, hoopt over acht weken de eerste testvluchten uit te voeren met de drone. Deze test zijn nog zonder medische zaken aan boord en op vliegveld Eelde. Het zijn trainingen voor de dronepiloten. Daarna is het wachten op een nieuwe wet, die het volgend jaar rond de zomer mogelijk moet maken om buiten het zicht van een piloot te vliegen. Om daarna vele proefvluchten te houden. Eerst boven dunbevolkt gebied, later ook in de stad. Dit is nog altijd niet met medicatie of bloed aan boord. Maar over drie jaar moet de eerste patiënt via de lucht bloed of medicijnen krijgen.

Bron: www.ad.nl

Facebooktwitterlinkedin

de Nederlandse Vereniging voor én door Leidinggevenden Operatieafdeling