Pijn bestrijden met VR-bril? Fries bedrijf wint er prestigieuze prijs mee

  • -

Pijn bestrijden met VR-bril? Fries bedrijf wint er prestigieuze prijs mee

Tags :

Categorie : NIEUWS

Geen sterke pijnstillers, maar een virtual reality-bril die chronische pijn bestrijdt. Met dat idee heeft het Friese bedrijf Reducept een prestigieuze World Summit Award van de Verenigde Naties gewonnen.

© Reducept

In Nederland hebben duizenden mensen last van chronische pijn die vaak geen aanwijsbare oorzaak heeft. Pijn wordt meestal met medicijnen bestreden, maar pillen kosten veel geld en werken niet altijd even goed. Terwijl pijn goed te beïnvloeden is door je brein te trainen, volgens Reducept-oprichter en psycholoog Louis Zantema.

“Wie de VR-bril opzet, duikt letterlijk het eigen zenuwstelsel in”, zegt Zantema. Gebruikers beginnen op de plek waar ze pijn voelen, bijvoorbeeld in de onderrug. In de virtuele wereld zijn de pijnpunten zichtbaar in de vorm van een klein rood bolletje. Die plekken moeten worden beschoten als in een schietspel.

Een groene lichtflits ‘beschiet’ een pijnlijke plek:

© Reducept

Wie de pijn heeft ‘weggeschoten’ gaat vervolgens naar level twee: het ruggenmerg, met een mindfulnessoefening. Het spel eindigt in de hersenen. “Daar halen we een psychologische truc uit die ook in de traumaverwerking wordt gebruikt. De gebruiker doet een lastige oefening, afgewisseld met een intensieve focus op de pijn”, zegt Zantema.

Hersenfilmpjes
De therapie heeft daadwerkelijk effect op de hersenen, zegt hoogleraar chirurgie Harry van Goor van het Radboud Universitair Medisch Centrum. Hij test de VR-brillen op veertig mensen en ziet op hersenfilmpjes dat het brein minder heftig reageert op pijn wanneer iemand de VR-bril draagt…

Lees meer op www.nos.nl

Facebooktwitterlinkedin

de Nederlandse Vereniging voor én door Leidinggevenden Operatieafdeling