MCL werkt als eerste ter wereld met nieuwe generatie hartlongmachines

  • -

MCL werkt als eerste ter wereld met nieuwe generatie hartlongmachines

Categorie : NIEUWS

Het Hart- en Vaatcentrum van het Medisch Centrum Leeuwarden heeft als eerste ziekenhuis ter wereld een nieuwe generatie hartlongmachines in gebruik genomen bij openhartoperaties.

De nieuwe hartlongmachines van Getinge AB, de HL 40, zijn ze sneller inzetbaar en gebruiksvriendelijker. Het gebruik is intuïtiever en bij mogelijke storingen of defecten zijn onderdelen direct uitwisselbaar.

Een hartlongmachine wordt gebruikt als er een openhartoperatie plaatsvindt, waarbij het nodig is om het hart tijdelijk stil te zetten. Het stilzetten van het hart is nodig, zodat de hartchirurg de chirurgische handelingen kan uitvoeren zonder dat het hart constant klopt of dat het zicht wordt belemmerd door bloed. Een hartlongmachine neemt dan de functie van het hart, het rondpompen van bloed, en de functie van de longen, zuurstof- en koolstofdioxide-uitwisseling, over.

In het MCL vinden er jaarlijks circa 750 openhartoperatie plaats. Het MCL heeft de beschikking over vier hartlongmachines en er werken negen perfusionisten, medewerkers die de hartlongmachines bedienen. De afgelopen weken zijn de perfusionisten getraind en gecertificeerd om te kunnen werken met de nieuwe hartlongmachines.

De hartlongmachines die tot heden gebruikt zijn, waren sinds de start van het Friese Hartcentrum in 2003 actief en aan vervanging toe.

Bron: www.lc.nl

Facebooktwitterlinkedin

de Nederlandse Vereniging voor én door Leidinggevenden Operatieafdeling