Landmacht breidt aantal mobiele noodziekenhuizen uit

  • -

Landmacht breidt aantal mobiele noodziekenhuizen uit

Categorie : NIEUWS

De Koninklijke Landmacht heeft twee nieuwe noodziekenhuizen aangeschaft, die in Nederland ingezet kunnen worden bij calamiteiten. In eerste instantie zijn ze bedoeld voor gewond legerpersoneel, maar bij nationale rampen kunnen ook burgers er medische hulp krijgen. De geopolitieke instabiliteit is aanleiding voor het leger om de capaciteit aan mobiele hospitalen voor gebruik in Nederland uit te breiden.

© Koninklijke Landmacht

De landmacht beschikt over kleine veldhospitalen die meegaan op missies in het buitenland, maar heeft daarnaast ook één groot, mobiel ziekenhuis dat bedoeld is voor gebruik op Nederlandse bodem. Dat is een ziekenhuis dat bestaat uit een aaneenschakeling van tenten die achter elkaar worden opgesteld, met zijtakken voor verschillende functies, zoals operatiekamers, recoveryafdelingen, behandelkamers, SEH-afdeling en apotheek. 

De landmacht acht één groot mobiel ziekenhuis echter niet meer voldoende in het huidige tijdperk. Er is behoefte aan meer flexibiliteit, nu de internationale onrust is toegenomen, ook dichter bij Nederland. De aanvulling met twee iets kleinere varianten moet zorgen dat de landmacht ‘sneller en flexibeler’ de beschikking heeft over zo’n voorziening, licht kapitein der grenadiers Evert-Jan Daniels van de Koninklijke Landmacht toe. ‘De grote kun je dan verder van het front neerzetten en de kleinere dicht bij het front.’ 

De mobiele hospitalen staan onder leiding van een arts in dienst van de landmacht. Op het moment dat een mobiel ziekenhuis gebruikt moet worden, zet de landmacht niet alleen eigen artsen en verpleegkundigen in, maar kan ook een beroep doen op personeel van een aantal Nederlandse ziekenhuizen waar ze afspraken mee heeft gemaakt. De opslagplaats van de noodziekenhuizen houdt de landmacht geheim. 

De twee nieuwe ziekenhuizen worden medio november in Amersfoort getest, om te kijken in welke opstellingen verschillende typen gewonden het beste kunnen worden geholpen. 

Bron: Medisch Contact

Facebooktwitterlinkedin

de Nederlandse Vereniging voor én door Leidinggevenden Operatieafdeling