Kant-en-klare spuiten verhogen veiligheid medicatie

  • -

Kant-en-klare spuiten verhogen veiligheid medicatie

Patiënten in Isala die medicatie nodig hebben krijgen dat steeds vaker uit kant-en-klare spuiten. Medicatie wordt hierdoor veiliger, langer houdbaar én verpleegkundigen houden meer tijd over voor de patiëntenzorg.

“Vooraf gevulde, houdbare spuiten zijn de toekomst”, vertelt Karin Larmené, ziekenhuisapotheker in Isala. “Medicatie uit een ampul of flacon moet opgelost, verdund of opgetrokken worden voordat deze aan de patiënt toegediend wordt. Daarbij bestaat het risico op besmetting of rekenfouten. Deze risico’s zijn er niet als de houdbare spuiten uit de afdelingsvoorraad gepakt kunnen worden. En het scheelt verpleegkundigen tijd.”

Duurzame oplossing
Isala loopt voorop in de ontwikkeling van de duurzame medicatiespuiten. De spuiten zijn tot een jaar houdbaar, gewoon bij kamertemperatuur. Dat voorkomt verspilling van medicatie.

Landelijke speler
Het Isala en het Catharina Ziekenhuis werken samen om het innovatieve product verder onder de aandacht te brengen en uit te breiden. Catharina gaat de spuiten in 2020 ook zelf produceren en is als bereidingencentrum al een landelijke speler op het gebied van voorraadbereidingen. De ziekenhuizen stellen de kant-en-klare spuiten beschikbaar tegen niet commercieel gedreven prijzen.

Bron: www.skipr.nl

Facebooktwitterlinkedin

de Nederlandse Vereniging voor én door Leidinggevenden Operatieafdeling