Bruins: ‘Farmaceuten moeten open zijn over medicijnprijzen’

  • -

Bruins: ‘Farmaceuten moeten open zijn over medicijnprijzen’

Categorie : NIEUWS

Minister Bruins van Medische Zorg doet een poging de farmaceutische industrie op hun maatschappelijke verantwoordelijkheden te wijzen via een open brief in de Volkskrant. Ook dreigt hij een bedrijf aan de schandpaal te nagelen, dat onlangs een medicijn fors duurder maakte en daarvoor geen goede reden heeft.

Ziekenhuizen geven per jaar zo’n 2,2 miljard euro uit aan geneesmiddelen. In 2017 nam deze kostenpost met 10 procent toe. Dure medicatie draagt in belangrijke mate bij aan de stijgende zorgkosten. In zijn brief schrijft Bruins dat farmaceutische bedrijven geen inzicht geven in de prijsopbouw van medicijnen. Het zit hem dwars dat onduidelijk is waarom medicijnen zo duur zijn. Volgens hem is ‘iedereen in de zorg bereid wat in te leveren’ en ‘heeft hij met alle partijen in de zorg – zorgverleners, bestuurders en patiënten – afspraken gemaakt’ om de kosten te verminderen. De farmaceutische industrie zou daarentegen de kosten alleen maar verhogen – zonder goede reden. Bruins roept de industrie in zijn brief op ook bij te dragen aan betaalbare zorg: ‘something gotta give’.

Hij voert al gesprekken met een niet nader genoemd farmaceutisch bedrijf, dat de prijs van een geneesmiddel heeft verhoogd tot ongeveer 150 duizend euro per patiënt per jaar. Bij ‘een plausibel verhaal als verklaring voor de prijsstijging’, zal hij de fabrikant vragen daarmee in de publiciteit te treden. Is dit niet het geval, ‘dan ga ik me beraden op vervolgstappen’, aldus Bruins.

Bruins voert samen met België, Luxemburg, Oostenrijk en Ierland prijsonderhandelingen met de farmaceutische industrie. Grotere landen als Frankrijk, Duitsland en de Verenigde Staten, waar zich veel moederbedrijven bevinden, willen hier vooralsnog niet bij aansluiten.

Maatschappelijke druk, die Bruins uitoefent met deze brief, kan invloed hebben. Zo besloten grote partijen, zoals zorgverzekeraar VGZ en ASN bank niet meer te beleggen in bepaalde farmaceutische bedrijven. De minister onderzoekt ook andere manieren om de medicijnprijs te verlagen. Zo bekijkt hij de mogelijkheid voor dwanglicenties en promoot hij magistrale bereiding van dure medicatie door apotheken.

Bron: www.medischcontact.nl

Facebooktwitterlinkedin

de Nederlandse Vereniging voor én door Leidinggevenden Operatieafdeling