18 miljoen euro voor ontwikkeling nieuw antibioticum tuberculose

  • -

18 miljoen euro voor ontwikkeling nieuw antibioticum tuberculose

Tags :

Categorie : NIEUWS

Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en de Universiteit Leiden gaan meewerken aan de ontwikkeling van een nieuw antibioticum tegen tuberculose. De Europese Unie heeft 18 miljoen euro beschikbaar gesteld voor het internationale onderzoek.

Onderzoek op de Universiteit Leiden © OMROEP WEST

In totaal gaan negen onderzoeksteams op zoek naar nieuwe medicijnen tegen de tuberculosebacterie en twee gerelateerde bacteriën. Wereldwijd eisen die jaarlijks meer dan anderhalf miljoen slachtoffers.

Onderzoeker Meindert Lamers van het LUMC is blij met het onderzoek. “Het is hard nodig. De behandeling van tuberculose is moeilijk en langdurig en wordt meer en meer belemmerd door antibioticaresistentie.” Het internationale team wil bovendien effectievere antibiotica ontwikkelen, die de behandeling van tbc verkorten.

Aan het onderzoek werken onder meer de Sorbonne Universiteit in Parijs, de Universiteit van Antwerpen en de Universiteit van Wenen mee. Het gaat ongeveer zes jaar duren, schrijft Omroep West.

Bron: www.nos.nl

10 miljoen patiënten

In 2017 kregen wereldwijd tien miljoen mensen tbc. 1,6 miljoen mensen overleden aan de gevolgen van de besmettelijke infectieziekte.

Mensen met tbc kunnen last krijgen van allerlei symptomen, van hoesten, pijn op de borst en koorts tot vermoeidheid en gewichtsverlies. De meeste besmettingen vinden plaats in India, China, Nigeria en Zuid-Afrika. Maar de ziekte komt ook nog in Nederland voor. In 2017 hadden zo’n twintig mensen tbc in Vaassen in Gelderland.

bron: WHO

Facebooktwitterlinkedin

de Nederlandse Vereniging voor én door Leidinggevenden Operatieafdeling