Artsen door curator ziekenhuis uitgezet vanwege ‘ronselen patiënten’

  • -

Artsen door curator ziekenhuis uitgezet vanwege ‘ronselen patiënten’

Tags :

Categorie : NIEUWS

Twee artsen die nog tot donderdag zouden werken bij het MC Zuiderzee in Lelystad mogen van de curator het ziekenhuis niet meer in. De medisch specialisten zouden patiënten hebben geronseld om mee te nemen naar hun eigen praktijk. Zelf ontkennen zij dit. 

© Omroep Flevoland

Patiënten nog verdoofd in behandelkamer
Eén van hen is kaakchirurg Pieter Steinmetz. Hij had dinsdag nog spreekuur toen hij het bericht te horen kreeg. “Tot mijn verbijstering kwam er zes man, onder wie twee curatoren en twee beveiligers met brede schouders, mij vertellen dat ik na 27 jaar mijn biezen moest pakken en mijn werkzaamheden moest neerleggen. Terwijl er nog gewoon patiënten verdoofd in de behandelkamer zaten”, zo vertelt de kaakchirurg. 

Het was voor Steinmetz niet gelijk duidelijk waarom hij gefouilleerd werd en het ziekenhuis moest verlaten, maar later bleek dat de curator hem verdenkt van het meenemen van patiëntgegevens. De chirurg ontkent dat ten stelligste. 

“Van ronselen geen sprake”
Aanleiding is de nieuwe praktijk van Steinmetz. Tot en met donderdag zou hij werken bij het MC Zuiderzee. Vanaf 1 maart neemt St Jansdal de ziekenhuiszorg in Lelystad over, maar daar gaat Steinmetz niet aan de slag. Hij start zijn eigen praktijk. 

Volgens de chirurg is er van patiënten ronselen geen sprake. Zij bepalen zelf door wie ze behandeld willen worden en daar heeft hij geen invloed op. “Zeer veel patiënten ken ik al 20, 25 jaar. Daar bouw je een relatie mee op. En als zo’n patiënt zich vertrouwd bij je voelt dan wil hij of zij je heel graag volgen. Ik denk dat dat mag en dat dat heel menselijk is. Maar de curator vindt dat de patiënt aan het ziekenhuis toebehoort”, vertelt Steinmetz. 

De kaakchirurg overweegt juridische stappen. De curator wil niet reageren op de kwestie. Het ministerie van Volksgezondheid laat weten dat patiënten te allen tijde bij de behandelend arts onder behandeling kunnen blijven.

Aanleiding voor de verdenking is de nieuwe praktijk van een van de specialisten. Hij verhuist niet mee naar het St Jansdal, dat per 1 maart de zorg van het MC Zuiderzee overneemt. De curator verdenkt de artsen ook van het meenemen van ziekenhuisdossiers.

Uit de behandelkamer gehaald
Volgens een van de artsen werd hij tijdens het spreekuur het ziekenhuis uitgezet. “Tot mijn verbijstering kwamen er zes mannen, onder wie twee curatoren en twee beveiligers met brede schouders, mij vertellen dat ik na 27 jaar mijn biezen moest pakken en mijn werkzaamheden moest neerleggen”, zegt de kaakchirurg tegen Omroep Flevoland.

De kaakchirurg ontkent dat hij cliënten probeerde te ronselen voor zijn nieuwe praktijk. Volgens hem kiezen patiënten zelf door wie ze behandeld worden. “Zeer veel patiënten ken ik al 20, 25 jaar. Daar bouw je een relatie mee op. En als zo’n patiënt zich vertrouwd bij je voelt dan wil hij of zij je heel graag volgen.”

De kaakchirurg overweegt juridische stappen. De curator wil vooralsnog niet reageren op de kwestie. Het ministerie van Volksgezondheid laat weten dat patiënten te allen tijde bij de behandelend arts onder behandeling kunnen blijven.

Bron: www.omroepflevoland.nl

Facebooktwitterlinkedin

de Nederlandse Vereniging voor én door Leidinggevenden Operatieafdeling