Chirurg opereert op afstand dankzij 5G-netwerk en robotarmen

  • -

Chirurg opereert op afstand dankzij 5G-netwerk en robotarmen

Tags :

Categorie : NIEUWS

Een chirurg in China heeft met behulp van twee robotarmen in een 5G-netwerk een operatie op afstand uitgevoerd. Hij verwijderde daarbij een lever van een laboratoriumdier, die zo’n 19 kilometer verderop op een operatietafel lag. Deze technologie moet in de toekomst chirurgen in staat stellen op afstand operaties uit te voeren in oorlogs- en rampgebieden.

Een 5G-netwerk bereikt veel hogere snelheden dan de huidige netwerken. Diverse 5G-tests hebben de afgelopen jaren snelheden van wel 71 gigabit per seconde gemeten. Bijna vijfhonderd keer zo snel als het huidige 4G-netwerk, dat een snelheid van 150 megabit aantikt.

Nauwelijks vertraging handeling chirurg en robot
Volgens Sky News zou de vertraging tussen de bewegingen van de chirurg en de robot in de operatiekamer slechts 0,1 seconde zijn geweest. Kort genoeg om potentieel gevaarlijke fouten te voorkomen. De grotere snelheid en capaciteit waar 5G-technologie over beschikt, zorgt voor veel snellere downloadsnelheden. Verder draagt ze bij aan de ontwikkeling van nieuwe applicaties met behulp van virtuele reality (VR) en augmented reality (AR).

Zo liet Dr. Michael Kranzfelder, arts bij het Rechts der Isar Ziekenhuis in München, afgelopen jaar al aan de Duitse Society of Surgery weten 5G te zien als een toonaangevende technologie. Het zou zijn inziens een belangrijke rol bij chirurgie gaan spelen. Hij verwacht dat de technologie veel nieuwe toepassingsgebieden opent, waarvoor de huidige standaard voor mobiele datatransmissie gewoon niet voldoende capaciteit heeft. Zo is een 5G-netwerk essentieel voor toepassingen als Internet of Things (IoT) en zelfrijdende auto’s.

bron: techzine.be

Facebooktwitterlinkedin

de Nederlandse Vereniging voor én door Leidinggevenden Operatieafdeling