Amsterdam UMC en AVL haken aan bij Delfts protonencentrum

  • -

Amsterdam UMC en AVL haken aan bij Delfts protonencentrum

Categorie : NIEUWS

Het Amsterdam UMC en het Antoni van Leeuwenhoek hebben zich aangesloten bij het Holland Particle Therapy Center (HPTC) in Delft voor protonentherapie. Dit betekent dat gedetacheerde medisch specialisten en onderzoekers van Erasmus MC, LUMC, TU Delft – en nu ook Amsterdam UMC en Antoni van Leeuwenhoek – en partners in binnen- en buitenland met de HollandPTC-collega’s samenwerken.

Het Antoni van Leeuwenhoek en (destijds nog) het AMC en het VUmc Cancer Center wilden eerder samen een Amsterdams protonencentrum opzetten, maar besloten begin vorig jaar dat plan tijdelijk te stoppen omdat er al drie centra in ontwikkeling waren. Ze wilden afwachten in hoeverre die centra (Groningen, Maastricht, Delft) de vraag naar deze vorm van kankerbestraling aankunnen. Ook wilden ze kijken of ze konden samenwerken met ‘Delft’. Deze samenwerking is nu een feit.

HollandPTC heeft in totaal drie behandelkamers, waarvan de eerste nu in gebruik is genomen. De tweede behandelkamer is binnenkort operationeel. De derde, die als enige in Nederland is ingericht voor de behandeling van patiënten met oogtumoren, zal in de loop van 2019 opengaan.

In 2020, als de drie centra goed op stoom zijn, en er nog meer protonencentra nodig blijken, kan Amsterdam mogelijk nog een centrum beginnen, volgens medisch directeur van HollandPTC Marco van Vulpen in Het Parool. Een van de opdrachten aan de centra is de komende jaren aan te tonen wat de meerwaarde van de veel duurdere protonentherapie is boven de traditionele bestraling. ‘Het is duidelijk dat protonentherapie niet slechter is dan normale bestraling. Het aantal bijwerkingen is minder. Maar wat mag dat kosten? Er is nu 260 miljoen in de drie centra geïnvesteerd, heel veel maatschappelijk geld. Dat geeft best wat discussie.’

Bron: www.medischcontact.nl

Facebooktwitterlinkedin

de Nederlandse Vereniging voor én door Leidinggevenden Operatieafdeling