Informele gesprekken tussen NFU en vakbonden

  • -

Informele gesprekken tussen NFU en vakbonden

Categorie : NIEUWS

De Nederlandse Federatie van Universitair medische centra en de vakbonden zitten deze week met elkaar aan tafel voor een tweede informeel gesprek over de CAO UMC. De Landelijke Vereniging van Artsen in Dienstverband verwacht morgen een uitkomst, de umc’s blijven acties houden.

Naar aanleiding van de acties die deze zomer in de universitair medische centra plaatsvonden, nodigde de Nederlandse Federatie van Universitair medische centra (NFU) de vakbonden opnieuw uit aan de onderhandelingstafel. Vorige week donderdag vond een eerste informeel gesprek plaats, maar volgens de Landelijke Vereniging van Artsen in Dienstverband (LAD) was er te weinig tijd om alle onderwerpen te bespreken. Als de twee partijen tijdens het tweede gesprek niet nader tot elkaar komen, volgen er opnieuw acties. Ook blijven de universitair medische centra gevolg geven aan de stiptheidsacties. Morgen verwacht de LAD duidelijkheid over het resultaat van de informele gesprekken.

Geen tussenresultaat
Naar aanleiding van de eisen die de vakbonden na de vastgelopen onderhandelingen van de CAO UMC op tafel legden, toonde de NFU zich enigszins verontwaardigd. Volgens de koepel van umc’s ging het om een oud eisenpakket dat dateerde uit december, toen de cao-onderhandelingen zijn gestart. De NFU hekelde dat de vakbonden de al gesloten compromissen buiten beschouwing werden gelaten. De LAD stelt desgevraagd dat er ‘nooit een totaalresultaat is bereikt’. ‘Bij cao-onderhandelingen kom je niet tot een soort tussenresultaat’, aldus een woordvoerder van de LAD. ‘Natuurlijk leggen we onze eisen opnieuw op tafel als we de onderhandelingen besluiten voort te zetten.’

Stiptheidsacties tegen CAO UMC
Deze zomer vonden in alle universitair medische centra acties plaats. Vorige week donderdag sloot het personeel in het Erasmus MC de estafette af met een drukbezochte stiptheidsactie. Mochten de partijen elkaar in de informele gesprekken niet kunnen vinden, dan worden verdergaande acties gepland, zoals het draaien van zondagsdiensten. ‘We zullen deze acties opnieuw in overleg met de verschillende umc’s plannen, er moet wel draagvlak voor zijn’, aldus de LAD. Op dit moment lopen er nog stiptheidsacties in het LUMC, Maastricht UMC+ en UMCU. Vanaf 17 september zal ook het Erasmus MC meedoen aan stiptheidsacties voor een periode van drie weken. De NFU wil op dit moment niet ingaan op de informele gesprekken over de cao.

Bron: www.zorgvisie.nl

Facebooktwitterlinkedin

de Nederlandse Vereniging voor én door Leidinggevenden Operatieafdeling