Stedelijke verbinding tussen zorg, onderzoek en onderwijs

  • -

Stedelijke verbinding tussen zorg, onderzoek en onderwijs

Categorie : NIEUWS

Na tien jaar van bouwen is het Erasmus Medisch Centrum Rotterdam (EMCR) getransformeerd tot een academisch ziekenhuis van de 21ste eeuw. EGM architecten heeft nieuwbouw met een oppervlakte van 207.000 vierkante meter gerealiseerd, die de bestaande gebouwen tot een compact en geïntegreerd complex heeft gemaakt. Het resultaat is een overzichtelijke en prettige zorgomgeving voor zowel patiënten als medewerkers en studenten.

Tekst Marieke Giele

Twintig jaar geleden zocht het EMCR naar nieuwe huisvesting voor het oncologische ziekenhuis. EGM architecten kreeg na een selectieprocedure de opdracht voor het ontwerp, ofschoon de locatie op dat moment nog niet was bepaald. Er was een discussie gaande of het academische ziekenhuis in het centrum moest blijven of juist buiten de stad moest komen. Uiteindelijk is in samenspraak met de gemeente Rotterdam gekozen om op de bestaande centrumlocatie uit te breiden, zodat het gehele complex goed bereikbaar blijft en tegelijkertijd het Hobokengebied nieuw leven inblaast.

Doorwaadbaar complex
Als universitair medisch centrum vormt het EMCR een kleine stad binnen Rotterdam. Dagelijks gaan 13.500 medewerkers, 4.500 studenten en duizenden patiënten en bezoekers naar binnen en naar buiten. Belangrijke opgave was om dit medisch centrum, met een totaaloppervlak van 450.000 vierkante meter, te integreren binnen het stedelijk netwerk. Aan de noord-, oost- en zuidkant zijn verschillende entrees gerealiseerd. Zij verbinden het ziekenhuis met respectievelijk de binnenstad, het Museumpark en Het Park. Het resultaat is een doorwaadbaar complex dat zich hecht aan het publieke gebied van de stad. Na de sloop van de oude bebouwing aan de westzijde, gepland voor de komende jaren, bestaat de mogelijkheid om een ingang aan te leggen richting Coolhaven. Hier komt over enkele jaren het Familiehuis Daniel den Hoed te staan, waar familieleden van kankerpatienten gaan logeren. In samenwerking met Juurlink [+] Geluk is de omringende stedelijke ruimte opnieuw ingericht met als doel de verbindingen tussen medisch complex en stad verder te versterken. Voor de hoofdentree, aan de noordzijde, is een nieuw plein ontworpen waar het langzame voetgangersverkeer voorrang heeft. Van gevel tot gevel loopt een roodgeel bestratingspatroon om auto’s duidelijk te maken dat zij hier te gast zijn. Er is een aparte, geasfalteerde rijbaan vrijgehouden voor ambulances die naar de spoedeisende hulp gaan. Met groenvoorzieningen is het plein ingedeeld en zijn intiemere plekken voor verblijf gecreëerd.

Lees hier het hele artikel…

Facebooktwitterlinkedin

de Nederlandse Vereniging voor én door Leidinggevenden Operatieafdeling