Zorguitgaven stegen vorig jaar met ruim 2 procent

  • -

Zorguitgaven stegen vorig jaar met ruim 2 procent

Tags :

Categorie : NIEUWS

In 2017 is 97,5 miljard euro uitgegeven aan de zorg, 2 miljard meer dan het jaar ervoor. Dat meldt het CBS op basis van de laatste cijfers. Het gaat om een stijging van 2,1 procent. Volgens het statistiekbureau groeiden de zorguitgaven minder hard dan de economie.

Via de overheid, verzekeringen en eigen betalingen ging vorig jaar per persoon 5691 euro naar de zorg. Dat bedrag lag het jaar ervoor 86 euro lager.

Het merendeel van de kosten (80 procent) is betaald uit verplichte verzekeringen en bijdragen van de overheid. Ongeveer 16 procent kwam uit vrijwillige verzekeringen en eigen betalingen.

Kinderopvang
Volgens het CBS stegen de uitgaven aan kinderopvang het meest, met 7,2 procent. Daarmee komen de uitgaven in totaal op 3,9 miljard euro. Er kwamen bijna 60.000 kinderen met kinderopvangtoeslag bij vergeleken met 2016.

Ook stegen de uitgaven aan medisch-specialistische zorg vorig jaar met 2,3 procent tot 27,2 euro. Het gaat dan om uitgaven aan ziekenhuizen en aanbieders als behandelcentra. Meer dan een kwart van de totale zorguitgaven ging naar de medisch-specialistische zorg.

De uitgaven voor maatschappelijke opvang, zoals de opvang van asielzoekers en dak- en thuislozen, daalden met 7,5 procent het sterkst. Daar ging vorig jaar 1,8 miljard euro naartoe. De daling kwam vooral door de lagere uitgaven voor opvang van asielzoekers.

Bron: www.nos.nl

Facebooktwitterlinkedin

de Nederlandse Vereniging voor én door Leidinggevenden Operatieafdeling