Zorg en datalekken hebben prioriteit bij AP

  • -

Zorg en datalekken hebben prioriteit bij AP

Categorie : NIEUWS

De Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) is vanaf vandaag van kracht. De Autoriteit Persoonsgegevens (AP), de Nederlandse toezichthouder op de naleving van deze Europese wet, focust in eerste instantie op de beveiliging van medische gegevens en de niet gemelde datalekken.

Met de inwerktreding van de AVG krijgt toezichthouder APnieuwe taken en bevoegdheden. Bijvoorbeeld op het gebied van Europese samenwerking en bij de behandeling van klachten van burgers. Om hier aan te kunnen voldoen, zegt de organisatie in het afgelopen jaar gereorganiseerd te hebben. Zo is er een nieuwe missie geformuleerd, is de omvang gegroeid en is er voor een nieuwe structuur gekozen.

De privacywaakhond focust het toezicht in de komende jaren op de naleving van de verantwoordingsplicht door organisaties. Dit doet het door middel van onderzoeken en voorlichting. Een belangrijk onderdeel hiervan is de beveiliging van medische gegevens, de niet gemelde datalekken en de handel in persoonsgegevens.

Een ander focusgebied is de aanstelling van de functionaris gegevensbescherming (fg). Een groot aantal organisaties, zoals overheden en zorginstellingen, moeten per vandaag over zo’n interne toezichthouder beschikken.

Tot slot gaat de autoriteit controleren op de handel in persoonsgegevens.

AP-voorzitter Aleid Wolfsen vindt dat de in werking treden van de AVG een historisch moment. ‘We hebben nu in de hele EU dezelfde privacyregels. De privacywetgeving is aangepast aan deze tijd en geeft mensen meer zeggenschap over hun persoonsgegevens. Hiermee is ieders grondrecht op bescherming van je persoonsgegevens beter verankerd.

Bron: www.computable.nl

Facebooktwitterlinkedin

de Nederlandse Vereniging voor én door Leidinggevenden Operatieafdeling