Wereldwijd eerste bewijs voor gunstige effecten van muziek rondom operaties

  • -

Wereldwijd eerste bewijs voor gunstige effecten van muziek rondom operaties

Tags :

Categorie : NIEUWS

De aanwijzingen waren er al, maar nu is het echt bewezen: patiënten die muziek luisteren tijdens een operatie ervaren minder pijn of angst. Ook patiënten die onder volledige anesthesie werden geopereerd en aan muziek werden blootgesteld via een koptelefoon, hadden minder pijn. Onderzoekers van Erasmus MC publiceren hun bevindingen over ‘perioperatieve muziek’ in het toonaangevende wetenschappelijke tijdschrift British Journal of Surgery.

Drs. Rosalie Kühlmann, Erasmus MC, deed een zogenaamde meta-studie naar het gebruik van muziek bij operatiepatiënten. Operatiepatiënten die naar muziek luisteren hebben na afloop minder angst, pijn en stress. Zelfs als die muziek alleen onder narcose wordt toegediend. Het onderzoek is uitgevoerd binnen het project Muziek als Medicijn van emeritus hoogleraar chirurgie prof.dr. Hans Jeekel.

Kühlmann: “Er zijn al jaren aanwijzingen dat muziek invloed heeft op de hersenen, op angst, stress en pijn. Met deze studie laten we nu onomstotelijk wetenschappelijk bewijs zien. Het is nu evidence-based, wat ook betekent dat richtlijnen ten aanzien van chirurgie kunnen worden gemaakt. Muziek rondom de OK is eenvoudig toe te passen, is veilig, duurzaam en kent geen bijwerkingen.”

Het onderzoek Meta-analysis evaluating music interventions for anxiety and pain in surgery is hier te vinden: http://dx.doi.org/10.1002/bjs.10853

Eerder onderzoek op drie chirurgische afdelingen van het UMCG wees ook al de gunstige effecten van muziek op postoperatieve pijn aan.

Bron: www.okvisie.nl

Facebooktwitterlinkedin

de Nederlandse Vereniging voor én door Leidinggevenden Operatieafdeling