AMC tart farmaceut met eigen pil

  • -

AMC tart farmaceut met eigen pil

Categorie : NIEUWS

Het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam gaat zelf een medicijn bereiden tegen de zeldzame erfelijke stofwisselingsziekte CTX.

Het bevat dezelfde werkzame stof als het medicijn dat farmaceut Laediant onlangs registreerde voor de handel. Daarbij vervijfvoudigde de prijs van het middel, dat tot nu toe uit coulance werd verstrekt aan de ongeveer zestig patiënten in Nederland.

Fabrikanten zeggen dat zogeheten weesgeneesmiddelen zoals dit medicijn, maar voor kleine patiëntengroepen zijn en dat mede daarom de prijs hoog ligt om de ontwikkelingskosten terug te verdienen. Critici zeggen dat het de producenten vooral om winstmaximalisatie gaat. Volgens het AMC kan het zelf het middel maken voor de kostprijs, die naar verwachting een flink stuk lager ligt. Een leverancier van de grondstoffen is gevonden in China.

Het bewuste middel is relatief eenvoudig na te maken, anders dan veel andere dure medicijnen waar bovendien ook nog een patent op rust. Verzekeraars zijn bereid het alternatieve middel te vergoeden. Het oorspronkelijke medicijn werd vroeger gebruikt tegen galstenen. Een alternatief middel werd geïmporteerd uit Duitsland, maar dat is niet meer beschikbaar.

De Geneesmiddelenwet staat toe dat een apotheek voor de eigen patiënten een middel zelf bereidt als er geen patent op zit. Formeel mag het Amsterdamse ziekenhuis daarom alleen de eigen CTX-patiënten het middel vertrekken. In Nederland bereidt de apotheker een op de zeven geneesmiddelen zelf, maar doorgaans gaat het om goedkopere middelen.

Minister Bruno Bruins voor medische zorg zegt dat de geregistreerde geneesmiddelen zijn voorkeur blijven houden, omdat die een strenge procedure doorlopen en dus veilig zijn voor de patiënt. Tegelijkertijd wijst hij erop dat maximale winsten voor een farmaceut de zorgkosten onnodig kunnen opstuwen. Hij noemt het initiatief van het Amsterdamse ziekenhuis ‘bijzonder’ en zal het op de voet volgen­­.

Bron: www.trouw.nl

Facebooktwitterlinkedin

de Nederlandse Vereniging voor én door Leidinggevenden Operatieafdeling