‘Betere’ zorg in Deventer Ziekenhuis dankzij vier mechanische tentakels

  • -

‘Betere’ zorg in Deventer Ziekenhuis dankzij vier mechanische tentakels

Categorie : NIEUWS

Het Deventer Ziekenhuis heeft een operatierobot aangeschaft. Specialisten die ermee gaan werken, zijn enthousiast. Critici noemen het een duur speeltje waarvan nut en noodzaak nog niet zijn bewezen.

,,Doe je wel voorzichtig?”, zegt Koen Talsma, als hij wijst naar de besturingsconsole van operatierobot Da Vinci X. De chirurg van het Deventer Ziekenhuis legt uit hoe het apparaat werkt en laat de verslaggever eventjes voelen hoe het is om de vier mechanische armen te laten bewegen. ,,Het is net als bij gamen, na een tijdje ken je de basis wel”, zegt hij.

Stabiel
De operatierobot is eind vorig jaar door het ziekenhuis aangekocht. Kosten: meer dan een miljoen euro, nog los van een duur onderhoudscontract. Voorlopig hebben Talsma en zijn collega Robbert Bosker er alleen nog maar mee geoefend. Zij zijn samen met de OK-assistenten getraind en volgende week wacht de eerste operatie. ,,De robot is erg stabiel”, zegt hij. ,,Alle mogelijke trilling van de handen van de operateur wordt weggefilterd.”

Het apparaat staat vooralsnog in de voorraadkamer van de OK en bestaat uit drie onderdelen: de robot zelf, de besturingsconsole en een groot beeldscherm. Vooral de vier grote mechanische armen vallen op: als metalen tentakels bewegen ze heen en weer. Een van de armen is uitgerust met een camera, de endoscoop. Die levert gedetailleerde 3D-beelden voor het beeldscherm en de besturingsconsole.

Instrument
De operatierobot werkt niet zelfstandig, benadrukt Bart Gietema, hoofd OK van het ziekenhuis. ,,Het apparaat kan geen beslissingen nemen, dat doet de chirurg. Die bedient de robot vanuit de besturingsconsole. De robot volgt de handbewegingen en verkleint ze, waardoor complexe bewegingen kunnen worden gemaakt die met de hand onmogelijk zijn. Het is eigenlijk vooral een groot instrument.” Robotchirurgie is bezig aan een flinke opmars. Meer dan twintig ziekenhuizen in Nederland hebben inmiddels een operatierobot in huis. Specialisten die ermee werken, zijn enthousiast. Toch is de robot niet onomstreden. Tegenstanders noemen de apparaten ‘dure speeltjes’ en halen onderzoeken aan waaruit zou blijken dat het apparaat geen medische meerwaarde heeft, omdat het niet aantoonbaar beter presteert.

Voordelen
Gietema kent de discussie, zegt hij. ,,Het is een duur apparaat dat zich niet voor ieder type ingreep onderscheidt, dat klopt. Tegelijkertijd willen we als ziekenhuis blijven investeren in innovaties, om de zorg te kunnen verbeteren. We zien daarnaast verschillende voordelen in het gebruik ervan. Het levert bijvoorbeeld kleinere wondjes op, naast minder bloedverlies. Verder willen we de robot vooral inzetten voor endeldarmchirurgie en voor bepaalde urologische en gynaecologische ingrepen. Dan heb je het al snel over complexe operaties. Daar komt de robot het beste tot z’n recht omdat het dan aankomt op nauwkeurigheid en je geen complicaties wilt.”

De operatierobot biedt niet alleen voordelen voor patiënten maar ook voor chirurgen. ,,Het is makkelijker om de fijne technische kneepjes onder de knie te krijgen, de leercurve is korter”, zegt Gietema. Bovendien levert het apparaat volgens hem direct comfort voor de chirurg. ,,Veel chirurgen die langdurige operaties uitvoeren, hebben last van nek- en rugklachten. Robotchirurgie is ergonomisch veel beter.”

Bron: www.destentor.nl

Facebooktwitterlinkedin

de Nederlandse Vereniging voor én door Leidinggevenden Operatieafdeling