Orthopeden stellen eigen registratiesysteem landelijk beschikbaar

  • -

Orthopeden stellen eigen registratiesysteem landelijk beschikbaar

Tags :

Categorie : NIEUWS

De Nederlandse Orthopaedische Vereniging wil haar eigen registratiesysteem voor implantaten beschikbaar stellen voor de registratie van gewrichtsimplantaten door ziekenhuizen.

Op 1 juli 2018 moet een wet van kracht gaan, die ziekenhuizen verplicht implantaten te registreren in het Landelijk Implantatenregister (LIR) van VWS. Volgens de NOV stelt VWS een niet volledig ontwikkeld systeem verplicht, waar nog lang niet alle ziekenhuizen vanuit het eigen epd toegang toe hebben. Daardoor moeten deze ziekenhuizen dubbel gaan registreren; in het eigen epd en handmatig in het LIR. Orthopeden registreren implantaten daarnaast al tien jaar lang in de Landelijke Registratie Orthopedische Implantaten (LROI), waarin ook gegevens over de kwaliteit van zorg staan. In tien jaar tijd zijn daarin ruim 600.000 gewrichtsimplantaten opgenomen, waardoor deze via de ziekenhuizen herleid kunnen worden naar de patiënt. De NOV denkt dat dubbele registratie in de praktijk niet zal worden geaccepteerd en dat er minder goed zal worden geregistreerd.

De NOV stelt voor dat ziekenhuizen de gewrichtsimplantaten niet in het LIR maar in het LROI van de orthopeden registreren. Technisch zou het mogelijk zijn de gegevens uit het LROI weer door te sluizen naar het LIR. Dat zou de dubbele registratiebelasting van orthopeden voorkomen, volgens de NOV.

Ook de Federatie Medisch Specialisten zegt zich zorgen te maken over het Landelijk Implantatenregister. Het wetsvoorstel houdt volgens FMS onvoldoende rekening met het belang van de patiënt en de medisch specialist. Omdat het volgens FMS niet goed aansluit op de praktijk heeft het negatieve consequenties voor de kwaliteit van zorg. Het LIR is bijvoorbeeld niet gekoppeld aan patiëntgegevens, waardoor patiënten alsnog heel moeilijk te traceren zijn als er een probleem is met het type implantaat dat de patiënt ontving. Ook FMS denkt dat onder meer door dubbele of handmatige registratie de registratie in al bestaande systemen zal teruglopen.

Bron: www.medischcontact.nl

Facebooktwitterlinkedin

de Nederlandse Vereniging voor én door Leidinggevenden Operatieafdeling