NIEUWS

  • -

Amsterdam UMC en AVL haken aan bij Delfts protonencentrum

Categorie : NIEUWS

Het Amsterdam UMC en het Antoni van Leeuwenhoek hebben zich aangesloten bij het Holland Particle Therapy Center (HPTC) in Delft voor protonentherapie. Dit betekent dat gedetacheerde medisch specialisten en onderzoekers van Erasmus MC, LUMC, TU Delft – en nu ook Amsterdam UMC en Antoni van Leeuwenhoek – en partners in binnen- en buitenland met de HollandPTC-collega’s samenwerken.

Lees Meer…
Facebooktwitterlinkedin

  • -

Incidenten met medische hulpmiddelen worden slechts zelden gemeld

Categorie : NIEUWS

Artsen en ziekenhuizen hoeven incidenten met implantaten alleen te melden als die leiden tot zwaar letsel of de dood. Dus blijft er veel verborgen. De inspectie erkent dat meer transparantie op zijn plaats is. 

Slechts een fractie van alle incidenten met medische hulpmiddelen wordt geregistreerd. Daardoor is er sprake van onderrapportage: klachten en bijwerkingen komen niet terecht bij instanties die de patiëntveiligheid moeten bewaken. Artsen en ziekenhuizen zijn niet verplicht incidenten te melden bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Alleen calamiteiten waarbij een patiënt zwaar letsel oploopt of overlijdt, moeten zij verplicht melden.

Lees Meer…
Facebooktwitterlinkedin

  • -

Operatierobot ZGT Almelo gewild in behandeling van prostaatkanker: ‘Enorme aanwinst’

Categorie : NIEUWS

Vier jaar terug kreeg ZGT Almelo een peperdure operatierobot. Maar wat heeft die investering tot nu toe opgeleverd? Ruim vijfhonderd operaties verder zijn de artsen meer dan tevreden. Uroloog Saskia Stomps ontwikkelde zelfs een zeer succesvolle nieuwe techniek die nu met trots landelijk wordt gepresenteerd.

De DaVinci operatierobot hangt als een metalen spin boven de operatietafel. De uroloog kijkt in 3D naar een scherm en kan de armen op afstand met zijn vingers bedienen. De robot kopieert de bewegingen, maar dan vele malen kleiner. Snijden, knippen, bloedingen stelpen en zelfs bewegingen maken die mensen niet voor elkaar krijgen. Sinds vier jaar kan het. Deze maand, de Maand van de prostaat, kijken urologen Saskia Stomp en Herman Roelink even terug.

Lees Meer…
Facebooktwitterlinkedin

  • -

MMC biedt gehele palet aan nieuwste operatietechnieken

Tags :

Categorie : NIEUWS

Het moderne operatiecomplex en centrum dagbehandeling van Máxima Medisch Centrum op locatie Veldhoven is donderdag 22 november officieel geopend.

Het complex heeft acht hypermoderne operatiekamers met de nieuwste medische apparatuur, waarvan één operatiekamer voor robotchirurgie en één hybride operatiekamer. Hiermee biedt MMC vanaf nu het gehele palet aan nieuwste operatietechnieken aan. Centraal staat dat de patiënt de beste kwaliteit krijgt, qua zorg én verblijf.

Lees Meer…
Facebooktwitterlinkedin

  • -

Sluipwesp helpt chirurgie verder

Categorie : NIEUWS

Met een buigzame, flinterdunne en stuurbare naald kunnen chirurgen beter opereren. In Wageningen bestuderen onderzoekers daarom de boor waarmee de sluipwesp eitjes legt. Op grond van hun bevindingen hebben Delftse collega’s een eerste prototype naald ontwikkeld, de dunste ter wereld. Oplossingen uit de natuur staan vaker aan de wieg van menselijke vindingen, van zelfreinigende verf tot onderwaterrobots.

Lees Meer…
Facebooktwitterlinkedin

  • -

Waarom BIG-registratie?

Operatieassistenten hebben een cruciale rol in het operatieve proces. Bij deze zorg bestaat een grote kans op fouten met soms zeer ernstige consequenties voor de patiënt. Tevens voeren ze medisch-verpleegkundige handelingen uit.

Lees Meer…
Facebooktwitterlinkedin

  • -

Muziek in geneeskunde

Tags :

Categorie : NIEUWS

Muziek kan angst en pijn bij kinderen in het ziekenhuis verminderen. Kinderen die een operatie ondergaan ervaren minder pijn en angst als zij naar muziek luisteren dan kinderen die niet naar muziek luisteren. Onderzoeker Marianne van der Heijden promoveerde op 7 november op haar proefschrift Music in Medicine, the value of music interventions for hospitalized children. (Muziek in de geneeskunde. De waarde van muziekinterventies voor kinderen in het ziekenhuis.) Van der Heijden verrichtte haar onderzoek in de Muziek als Medicijn-onderzoeksgroep.

Lees Meer…
Facebooktwitterlinkedin

  • -

UMC’s zijn financieel ‘kerngezond’

Tags :

Categorie : NIEUWS

De acht universitair medisch centra in Nederland zijn financieel ‘kerngezond’, dit in tegenstelling tot een groot aantal algemene ziekenhuizen. Toch is ook voor UMC’s de toekomst niet zeker: vanwege het hoofdlijnenakkoord moeten ook zij de omzetgroei beperken, terwijl de zorgvraag toeneemt en de kosten voor geneesmiddelen stijgen. Dat stelt BDO in een UMC-special, die het accountantskantoor maakte in aanvulling op zijn Benchmark Ziekenhuizen.

Lees Meer…
Facebooktwitterlinkedin

  • -

Ziekenhuizen kochten onvergoed medicijn in

Categorie : NIEUWS

De inmiddels failliete IJsselmeerziekenhuizen kochten vorig jaar en dit jaar maandenlang bepaalde kankermedicijnen in Duitsland, terwijl deze niet te declareren waren bij Nederlandse zorgverzekeraars. Aandeelhouder en toenmalig bestuurder van de ziekenhuizen in Flevoland Loek Winter zou hebben geweten dat de medicijnen niet vergoed zouden worden.

Lees Meer…
Facebooktwitterlinkedin

  • -

Petitie LVO: Tekort operatieassistenten en Erkenning beroep

Categorie : NIEUWS

De Landelijke Vereniging van Operatieassistenten maakt zich grote zorgen over het feit dat de kwaliteit en de veiligheid op de operatiekamers in gevaar komt door het tekort aan operatieassistenten.

Lees Meer…
Facebooktwitterlinkedin

de Nederlandse Vereniging voor én door Leidinggevenden Operatieafdeling