NIEUWS

  • -

En dan nu het goede nieuws graag

Categorie : NIEUWS

Wees eerlijk, ons werkveld blinkt de laatste tijd niet uit in het brengen van goed nieuws. Het gaat veel over de negatieve kant van een fantastische werkplek. En dat begint me eigenlijk best te storen. Tijd voor een wat positievere kijk. Het glas moet inderdaad wat voller, maar echt leeg is het (nog) niet.

Lees Meer…
Facebooktwitterlinkedin

  • -

Aanpak zorgfraude volgens Patiëntenfederatie: ‘Je kunt de patiënt toch eerst bellen?’

Tags :

Categorie : NIEUWS

Bestrijding van zorgfraude is noodzakelijk, maar het betreffende wetsvoorstel vertoont mankementen. Dat stelt Patiëntenfederatie Nederland. Als er sprake is van een vermoeden van fraude, is het beter eerst even te bellen met de betreffende patiënt, aldus een woordvoerder.

Lees Meer…
Facebooktwitterlinkedin

  • -

Googles AI verslaat oogartsen in het stellen van diagnoses

Categorie : NIEUWS

Een onderzoek naar oogziektes toonde aan dat het algoritme van Googles dochterbedrijf DeepMind vaak nauwkeuriger was dan artsen. Volgens het bedrijf kan de techniek veel tijd besparen in ziekenhuizen.

Een systeem op basis van kunstmatige intelligentie van Googles dochterbedrijf DeepMind kan oogziektes beter beoordelen dan artsen. Dat blijkt uit een Brits onderzoek dat deze week is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Medicine. DeepMind wil nu uitgebreider gaan testen in ziekenhuizen. Het toont nog maar eens aan dat Google serieuze stappen wil zetten in de zorg. Zusterbedrijven Verily en Calico ontwikkelen ook verschillende medische technieken, moederbedrijf Alphabet heeft talloze medische patenten en het werkt samen met farmareuzen als Novartis.

Lees Meer…
Facebooktwitterlinkedin

  • -

Patiënten profiteren van samenwerking Certe en UMCG

Certe en UMCG verstevigen de samenwerking. Doel hiervan is om de laboratoriumdiagnostiek nog beter te organiseren voor de inwoners van Noord-Nederland. Certe en UMCG ondertekenden hiervoor op dinsdag 17 juli een samenwerkingsovereenkomst.


Bestuurders Harjan van Dam (Certe) en Ate van der Zee (UMCG) ondertekenen de samenwerkingsovereenkomst.

Lees Meer…
Facebooktwitterlinkedin

  • -

FNV dreigt met zondagdiensten in ziekenhuizen

Categorie : NIEUWS

FNV dreigt met hardere acties bij universitaire ziekenhuizen als werkgevers niet tegemoetkomen aan de (loon)eisen van de vakbond. “De stiptheidsacties zullen opgeschaald worden naar het draaien van zondagsdiensten op doordeweekse dagen. Maar we kunnen patiënten hier niet de dupe van laten worden”, zegt Elise Merlijn, bestuurder bij FNV Zorg & Welzijn.

Lees Meer…
Facebooktwitterlinkedin

  • -

UMCG sluit vier operatiekamers

Tags :

Categorie : NIEUWS

Als gevolg van personeelstekort sluit het UMCG 4 van de 29 operatiekamers tot het einde van dit jaar. Voor operaties die niet per se in het Groningse academische ziekenhuis moeten plaatsvinden, zoekt het UMCG naar een andere oplossing. Zo worden sommige patiënten naar een ander ziekenhuis verwezen.

Het UMCG heeft vrijdag op zijn website laten weten de periode met minder operatiekamers zo kort mogelijk te willen houden. Het leidt extra medewerkers op, met name gespecialiseerde verpleegkundigen en klinisch ondersteunend personeel. Ook worden maatregelen getroffen om personeel te behouden, nieuw personeel te werven en het werk anders te organiseren.

Bron: www.medischcontact.nl

Facebooktwitterlinkedin

  • -

Ziekenhuis Tilburg overweegt sluiting SEH vanwege personeelstekort

Tags :

Categorie : NIEUWS

Personeelstekort noopt het Tilburgse ETZ-ziekenhuis om één van de twee SEH-afdelingen waarschijnlijk versneld te sluiten. Het ziekenhuis onderzoekt deze optie om er dan na de zomer een beslissing over te nemen.

Het ETZ ontstond in 2016 uit een fusie tussen het St. Elisabeth Ziekenhuis en het TweeSteden Ziekenhuis. Onderdeel van de fusieplannen was al om de beide SEH’s op één locatie onder te brengen, maar pas op de langere termijn, namelijk rond 2025. Een tekort aan gespecialiseerde verpleegkundigen voor de SEH maakt dat het ETZ nu bekijkt of eerder samenvoegen, per januari 2019, een oplossing voor dit ‘nijpende en structurele probleem is’.

Lees Meer…
Facebooktwitterlinkedin

  • -

CMR Surgical haalt 100 miljoen dollar voor operatierobot Versius

Categorie : NIEUWS

Het Britse CMR Surgical maakt bekend bij investeerders 100 miljoen dollar te hebben opgehaald. Het geld wordt ingezet om de operatierobot Versius op de markt te brengen. Deze operatierobot is geschikt voor uiteenlopende minimaal invasieve procedures en kan door een opening van slechts 5 mm opereren.

Lees Meer…
Facebooktwitterlinkedin

  • -

Mensen met afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk in de zorg

Categorie : NIEUWS

Minister Hugo de Jonge (VWS) en staatssecretaris Tamara van Ark (SZW) hebben afspraken ondertekend om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk te krijgen in de zorg. Zij kunnen een goede bijdrage leveren aan het verminderen van het personeelstekort.

Lees Meer…
Facebooktwitterlinkedin

  • -

Gynaecologen Treant kijken terug op succesvol eerste jaar robotchirurgie

Categorie : NIEUWS

Sinds vorig jaar mei opereren de gynaecologen van Treant met behulp van de Da Vinci robot. In totaal voerden zij al 50 gynaecologische operaties met de robot uit. Dit in navolging op de urologen van Treant, die de robot als sinds najaar 2016 inzetten.

Foto: v.l.n.r.: gynaecoloog Andreas Henke, operatieassistent Mariët Berghuis, gynaecoloog Laurens de Vries, operatieassistent Linda Schröder, operatieassistent Renate Visser, anesthesioloog Anneke Commies en anesthesieassistent Margriet de Groot (zittend). [Bianca Verhoef Fotografie]

Lees Meer…
Facebooktwitterlinkedin

de Nederlandse Vereniging voor én door Leidinggevenden Operatieafdeling