NIEUWS

  • -

Maak geen karikatuur van ziekenhuiszorg

Categorie : NIEUWS

Bij veel zorg ontbreekt het bewijs naar het nut ervan. Maar dat maakt het nog geen ‘onzinzorg’.

De theorie is ‘supermakkelijk’, zegt Sjoerd Repping in de Volkskrant van 15 april. ‘Ga door met bewezen zorg, stop met onzinzorg en onderzoek de rest.’ Daar kan natuurlijk niemand tegen zijn. Toch kan het artikel aanleiding geven tot verwarring. Een Engelse publicatie liet zien dat van ongeveer de helft van de zorg het bewijs naar het nut ervan ontbreekt (dat wil zeggen: geleverd volgens moderne onderzoeksmethodologie). Dat mag niet verward worden met de gedachte dat dit dan allemaal ‘onzinzorg’ is.

Lees Meer…
Facebooktwitterlinkedin

  • -

Wetenschappers printen 3D-hart met menselijk weefsel

Categorie : NIEUWS

Wetenschappers aan de Universiteit van Tel Aviv hebben voor het eerst een miniatuur 3D-hart geprint dat bestaat uit menselijk weefsel en bloedvaten, meldt persbureau AFP.

© Shutterstock
Lees Meer…
Facebooktwitterlinkedin

  • -

Veel ziekenhuiszorg heeft geen enkel nut

Categorie : NIEUWS

Van de helft van alle handelingen die artsen uitvoeren in Nederlandse ziekenhuizen, is niet bewezen dat de patiënt er baat bij heeft. Van 5 à 10 procent van de geleverde zorg is zelfs wetenschappelijk aangetoond dat deze niets toevoegt.

Dat zegt Sjoerd Repping in een interview met de Volkskrant. Hij is door de artsen, verpleegkundigen, zorgverzekeraars, ziekenhuizen, patiënten en het ministerie van Volksgezondheid aangewezen om de ‘onzinnige zorg’ uit de ziekenhuizen te verbannen en het aandeel bewezen waardevolle zorg op te voeren.

Lees Meer…
Facebooktwitterlinkedin

  • -

Patiënten en artsen eisen meer aandacht voor gevolgen van kanker

Tags :

Categorie : NIEUWS

Ex-kankerpatiënten kampen ook als de tumor weg is nog met ernstige klachten. Artsen en patiënten willen daar meer aandacht voor. 

Als de kanker weg is, zijn patiënten nog niet gezond. Ex-kankerpatiënten kampen vaker dan de rest van de bevolking met depressies, pijn, angsten en vermoeidheid. Ze hebben vaker last van geheugenverlies of concentratieklachten en geven vaker aan dat ze niet seksueel actief zijn of geen plezier beleven aan seks. Dat blijkt uit een onderzoek van het Integraal Kankercentrum Nederland (IKN) en de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisatie (NFK) dat vrijdag gepubliceerd is.

Lees Meer…
Facebooktwitterlinkedin

  • -

Onderzoek naar wettelijk ‘patiëntgeheim’: baas over eigen gegevens

Categorie : NIEUWS

Minister Bruins voor Medische Zorg laat een onderzoek doen naar de invoering van een wettelijk ‘patiëntgeheim’. Zijn woordvoerder bevestigt dat naar aanleiding van berichtgeving door het AD. Voor de zomer moet duidelijkheid zijn of zo’n wet haalbaar is.

© Shutterstock
Lees Meer…
Facebooktwitterlinkedin

  • -

Niet álle artsen scoren hoog in vertrouwen

Categorie : NIEUWS

Het vertrouwen in huisartsen en medisch specialisten is hoger dan in andere zorgverleners en organisaties in de zorg. Maar niet álle artsen kunnen op zoveel vertrouwen van het publiek rekenen. Verzekeringsartsen, keuringsartsen, bedrijfsartsen en arboartsen scoren aanzienlijk lager in de ‘Barometer Vertrouwen in de gezondheidszorg’ van Nivel.

Lees Meer…
Facebooktwitterlinkedin

  • -

Inspectie heeft blinde vlek voor klachten over de zorg

Categorie : NIEUWS

Om misstanden in de zorg eerder op te merken, zou de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) beter moeten letten op signalen die niet zijn te vangen in statistieken. De inspectie slaagt er niet altijd in om ‘zachte waarden’, zoals klachten van burgers en zorgmedewerkers, op waarde te schatten, blijkt volgens Trouw uit onderzoek van de Erasmus School of Health Policy.

Lees Meer…
Facebooktwitterlinkedin

  • -

Herverdeling van zorgtaken heeft zorg voor patiënten verbeterd

Tags :

Categorie : NIEUWS

Als je als patiënt in het ziekenhuis komt, is de medisch specialist vaak verantwoordelijk voor jouw behandeling

De herverdeling van zorgtaken in het ziekenhuis heeft in de afgelopen jaren de zorg voor patiënten verbeterd. Maar de effecten hiervan op de betaalbaarheid van de zorg blijven achter. Dat schrijft de Nederlandse Zorgautoriteit in de monitor taakherschikking. Hierin hebben we bekeken wat de komst van verpleegkundig specialisten en physician assistants betekend heeft binnen de medisch-specialistische zorg.

Lees Meer…
Facebooktwitterlinkedin

  • -

Ziekenhuizen speelden grote rol in eigen personeelstekort

Categorie : NIEUWS

Op de operatie-afdeling van het Erasmus MC is het personeelstekort goed voelbaar. De chirurgen zijn er en de gloednieuwe operatiekamers staan klaar en toch moeten veel patiënten langer wachten op hun operatie. Dat geldt zelfs voor mensen met minder onschuldige aandoeningen, zoals een hersentumor. De bottleneck: het gebrek aan operatieassistenten. Zonder hen geen operatie en dus staan vier van de 26 operatiekamers leeg.

Lees Meer…
Facebooktwitterlinkedin

  • -

Inspectie: galwegkanker-studie had niet stilgelegd hoeven worden

Het AMC in Amsterdam had de studie naar galwegkanker waarbij opvallend veel patiënten overleden niet voortijdig hoeven stil te leggen. Wel zijn de betrokken proefpersonen en de medisch-ethische commissie van het ziekenhuis te laat geïnformeerd, concludeert de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).

© Shutterstock
Lees Meer…
Facebooktwitterlinkedin

de Nederlandse Vereniging voor én door Leidinggevenden Operatieafdeling