Author Archives: Froukje Dijkstra

  • -

Minister Bruins over no deal Brexit: Desnoods ontheffing voor medisch hulpmiddel met Brits certificaat

Categorie : NIEUWS

Bij een eventueel vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie zonder terugtrekkingsakkoord (no deal scenario) is alles erop gericht dat de zorg in Nederland daar zo min mogelijk hinder van ondervindt. Het waarborgen van de continuïteit van de zorg staat voorop, schrijft minister Bruno Bruins (Medische Zorg) vandaag in een brief aan de Tweede Kamer. Bruins maant producenten van medische hulpmiddelen met een Brits CE-certificaat opnieuw tot haast bij het omzetten van de registratie. In uiterste gevallen zal Nederland omwille van de volksgezondheid ontheffingen verlenen, zodat operaties of behandelingen gewoon door kunnen gaan.

Lees Meer…
Facebooktwitterlinkedin

  • -

Kapitaallasten maken geneesmiddelenonderzoek onnodig duur

De kosten voor research en development van geneesmiddelen bestaan voor meer dan de helft uit kapitaallasten. Dat becijfert Gupta Strategists. Verlaging van de geneesmiddelenkosten moet volgens het adviesbureau dan ook beginnen bij verlaging van de kapitaallasten door onder meer het verkorten van de doorlooptijd van het onderzoek en het beter benutten van publieke financieringsbronnen.

Lees Meer…
Facebooktwitterlinkedin

  • -

Dag van de medicatieveiligheid

Tags :

Categorie : NIEUWS

Het is vandaag de dag van de medicatieveiligheid. Een mooi moment om weer eens stil te staan bij de vraag: “Hoe veilig werken wij op de OK met medicatie?” De aandacht en interesse voor dit onderwerp verloopt binnen ziekenhuizen vaak recht evenredig met de aandacht die de IGJ eraan geeft. Men noemt dit ook wel extrinsieke motivatie. De dag van de medicatieveiligheid zou in dit kader eigenlijk overbodig moeten zijn wanneer men intrinsiek gemotiveerd raakt voor dit onderwerp.

Lees Meer…
Facebooktwitterlinkedin

  • -

Rijksoverheid betaalt voor bewaren dossiers Slotervaart

De rijksoverheid zal de kosten voor haar rekening nemen die het behoud van slapende medische dossiers van MC Slotervaart met zich meebrengen. Dat schrijft minister Bruno Bruins (Medische Zorg) aan de Tweede Kamer.

© Shutterstock
Lees Meer…
Facebooktwitterlinkedin

  • -

Betere toegang tot medische zorg voor onverzekerden

Categorie : NIEUWS

Vanaf deze maand hebben personen zonder zorgverzekering recht op de noodzakelijke medische zorg, ook als het niet spoedeisend is. Het gaat vaak om personen met verward gedrag. Bij hen is het vaak moeilijk om de benodigde gegevens te krijgen en te achterhalen of ze verzekerd of verzekeringsplichtig zijn. Daarom heeft staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid en Welzijn) de harde eis van een verzekeringsplicht geschrapt zodat ze wel de zorg kunnen krijgen die ze nodig hebben.

Lees Meer…
Facebooktwitterlinkedin

  • -

Minister Bruins wil ziekenhuis faillissement ‘nooit meer’ zo meemaken

Minister Bruno Bruins van Medische Zorg wil nooit meer een ziekenhuis zo ‘plompverloren’ failliet zien gaan als het MC Slotervaart en de IJsselmeerziekenhuizen vorig jaar. “Ik wil dat nooit meer zo meemaken”, aldus de minister die benadrukte dat er in een dergelijke situatie ‘vooraf meer duidelijkheid over moet zijn bij patiënten en omwonenden. “Als overheid moet je hier op toezien”, maakte Bruins dinsdag duidelijk tijdens de opening van het congres Zorgtransformatie in de Jaarbeurs in Utrecht.

Lees Meer…
Facebooktwitterlinkedin

  • -

#TheatreCapChallenge in operatiekamers wereldwijd

Categorie : NIEUWS

Rob Hackett @patientsafe3

Het begon in Australië met anesthesioloog Rob Hackett. In de hectiek van de ok is een vergissing snel gemaakt, besefte hij. Welke naam hoort bij wie? Hij besloot samen met een paar collega’s in de ok zijn naam en functie op zijn kapje te vermelden. Handig en wel zo attent voor de patiënt, maar ook voor de collega’s.

Lees Meer…
Facebooktwitterlinkedin

  • -

Complete operatiekamers MC Slotervaart te koop

Categorie : NIEUWS

De volledige inventaris van MC Slotervaart is via een online veiling vanaf donderdag te koop. Van neurologische microscopen tot complete operatiekamers: de hele inboedel gaat onder de hamer. Dat laten de curatoren van het failliete ziekenhuis in een persbericht weten. 

© Shutterstock
Lees Meer…
Facebooktwitterlinkedin

  • -

Ondanks bezwaren toch nieuw ziekenhuis in Alkmaar

Tags :

Categorie : NIEUWS

De Noordwest Ziekenhuisgroep mag een nieuw ziekenhuis bouwen in Alkmaar. De Raad van State heeft vanmorgen het bestemmingsplan voor het ziekenhuis in de Alkmaarderhout goedgekeurd.

Tegen het plan was veel weerstand, omdat een hoop monumentale bomen in het stadspark moeten wijken voor de bouw. Natuurorganisaties en bewonersverenigingen tekenden protest aan bij de Raad van State, maar die bezwaren zijn van tafel geveegd. Het is de bedoeling dat de bouw van het ziekenhuis volgend jaar van start gaat.

© Noordwest Ziekenhuisgroep
Lees Meer…
Facebooktwitterlinkedin

  • -

Student moet leren zichzelf en anderen te verdedigen

Categorie : NIEUWS

Studenten geneeskunde durven niet voor zichzelf of anderen op te komen op de werkvloer. De co-assistent moet mondiger, vindt Christa Boer.

De geneeskundestudent wil maar één ding: met mooie cijfers de opleiding afronden. Die wil niet uit de groep vallen, geen kritiek geven op een opleider of medestudent. „Eén scheurtje in haar gedrag kan nadelig werken voor haar loopbaan. Althans, zo ziet ze dat”, zegt Christa Boer, directeur van de opleiding geneeskunde aan de VUmc in Amsterdam – ruim 2.000 studenten, van wie zo’n 70 procent vrouw.

En dus neemt de student het niet altijd op voor een medestudent die wordt gekleineerd of voor een patiënt over wie een grap wordt gemaakt. Ook komt ze niet altijd voor zichzelf op.

Lees Meer…
Facebooktwitterlinkedin