Author Archives: Froukje Dijkstra

  • -

Ministerie: personeelstekorten in zorg worden in rap tempo kleiner

Categorie : NIEUWS

De personeelstekorten in de gezondheidszorg lopen snel terug. Dat komt volgens het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport naar voren uit CBS-cijfers over zij-instromers, herintreders en het zorgonderwijs.

© Shutterstock

In maart vorig jaar ging het kabinet ervan uit dat de zorgsector over drie jaar 100.000 tot 125.000 personeelsleden tekort zou komen. Volgens de meest recente prognose wordt dat 80.000 medewerkers.

Lees Meer…
Facebooktwitterlinkedin

  • -

Chirurg stelt misleiding met hartkleppen aan de kaak

Tags :

Categorie : NIEUWS

Fouten met de maat van geïmplanteerde hartkleppen kosten elk jaar in Nederland zeven tot acht hartpatiënten het leven. Dat zegt hoogleraar hart- en longchirurgie professor Tjark Ebels van het Amsterdam UMC.

De kritiek is dat de werkelijke afmeting – de binnendiameter – van de hartklep regelmatig afwijkt van de maat op de verpakking. “Wat op de doos staat, zit er lang niet altijd in”, klinkt het. De gevolgen daarvan kunnen desastreus zijn voor de patiënt.

Lees Meer…
Facebooktwitterlinkedin

  • -

Ziekenhuisbestuurder Paul Doop verruilt HMC voor NPO

Categorie : NIEUWS

Paul Doop stapt op als bestuursvoorzitter van Haaglanden Medisch Centrum (HMC). Onder zijn leiding werd de ziekenhuisgroep met Westeinde, Antoniushove en Bronovo gereorganiseerd. Doop gaat deze zomer aan de slag bij de Nederlandse Publieke Omroep (NPO).

In een brief aan het personeel zegt Doop dat de volgende fase van de reorganisatie van het ziekenhuis door een nieuw team gedaan moet worden. “Ik ben mij ervan bewust dat de afgelopen jaren niet altijd makkelijk zijn geweest en we hebben teleurstellingen moeten verwerken”, schrijft hij, “HMC heeft nu een degelijk plan voor de toekomst, zowel zorginhoudelijk als financieel.” Eerder stapte bestuurslid Renée Barge op vanwege onenigheid over de toekomst van de ziekenhuizen.

Lees Meer…
Facebooktwitterlinkedin

  • -

Ziekenhuis Twente ontslaat chirurg om ongepast gedrag

Categorie : NIEUWS

Een toonaangevende traumachirurg van het Medisch Spectrum Twente (MST) is eerder deze maand ontslagen vanwege ongewenste intimiteiten en verbaal agressief en intimiderend gedrag. Over de 64-jarige man zijn achttien meldingen gedaan, voornamelijk door verpleegkundigen, coassistenten en secretaresses, meldt de Volkskrant.

In een brief van het ziekenhuis aan de inspectie, in handen van de krant, staat dat het “goed mogelijk is dat het gedrag een nadelige invloed heeft gehad op de kwaliteit van de zorg”.

Lees Meer…
Facebooktwitterlinkedin

  • -

Franse anesthesist verdacht van nog eens 17 vergiftigingen

Categorie : NIEUWS

Justitie in Frankrijk verdenkt een anesthesist ervan dat hij nog eens zeventien patiënten heeft vergiftigd. Er liep al een zaak tegen hem vanwege zeven vergiftigingen. Van de in totaal 24 patiënten, tussen de 4 en 80 jaar, zijn er negen overleden.

De 47-jarige Frédéric Péchier werkte in een particuliere kliniek in Besançon, in het oosten van Frankrijk. Hij zou stiekem te hoge doses kalium of middelen voor plaatselijke verdoving hebben toegevoegd aan de infuuszakken, waardoor de patiënten tijdens operaties een hartaanval kregen.

© Shutterstock
Lees Meer…
Facebooktwitterlinkedin

  • -

Wereldprimeur in Rotterdam: eerste oogoperatie helemaal met robot

Categorie : NIEUWS

In Rotterdam heeft voor het eerst een oogarts een hele operatie met een robot gedaan. Niet eerder in de wereld is een patiënt op die manier geopereerd. De operatie was vorige week in het Oogziekenhuis Rotterdam en is “medisch geslaagd”. Het ging om een netvliesoperatie.

© Oogziekenhuis Rotterdam
Lees Meer…
Facebooktwitterlinkedin

  • -

Indrukwekkende afname zorggebruik door telemonitoring

Categorie : NIEUWS

Sinds de introductie van telemonitoring bij patiënten met chronische hartproblemen (2016) maken meer dan 500 verzekerden van Zilveren Kruis gebruik van HartWacht. 128 patiënten (25% van de deelnemers) gebruiken HartWacht meer dan een jaar. Van hen is nu het zorggebruik vergeleken van de 12 maanden voorafgaand aan telemonitoring met de 12 maanden die hier op volgen. De resultaten zijn indrukwekkend.

De eerste onderzoeksresultaten laten een grote afname van het gebruik van zorg zien. Olivier Gerrits, directeur Zorginkoop Zilveren Kruis: ‘We waren al overtuigd dat telemonitoring bijdraagt aan de eigen regie en kwaliteit van leven. Nu blijkt dat voor onze verzekerden ook nog eens gepaard te gaan met minder opnames, spoedbezoeken en ambulanceritten.’

Lees Meer…
Facebooktwitterlinkedin

  • -

Jan van der Eijken (1938-2019), chirurg die tumorpatiëntjes weer liet skiën

Tags :

Categorie : NIEUWS

Met zijn ‘omkeer­plastiek’ bracht hij een revolutie teweeg in de revalidatie van tumor­patiënten. ‘Zijn om­gang met kinderen was ontroerend.’

Zijn moment of fame kwam na de operatie van een kind van een journalist van The ­Times dat aan bottumor leed. Er verscheen een verhaal over in The Times, dat wereldwijd werd overgenomen. Jan van der Eijken, orthopedisch chirurg van het OLVG in Amsterdam, werd een ­beroemdheid in de medische ­wereld. Er kwamen video’s van kinderen die na een botkankeroperatie van Alpentoppen skieden, op de klanken van de Queens-klassieker We Are The Champions. ‘Zelf moest hij erg wennen aan de status van bekendheid’, zegt Cor van der Hart, chirurg bij de Bergman Clinics te Naarden, oud-collega van Van der Eijken.

Lees Meer…
Facebooktwitterlinkedin

  • -

Minister Bruins wil later dit jaar datalekken ziekenhuizen bekijken

Categorie : NIEUWS

Minister Bruins van Medische Zorg wil mogelijk in het derde kwartaal van dit jaar gaan onderzoeken welke acties nodig zijn om risico’s op ICT-storingen en/of datalekken in ziekenhuizen te mitigeren. De aanleiding hiervoor zijn Kamervragen van SP-Kamerlid Hijink naar aanleiding van een datalek bij het Amsterdamse ziekenhuis OLVG.

© Shutterstock
Lees Meer…
Facebooktwitterlinkedin

  • -

Zo werd het Maasziekenhuis gered van de ondergang

Categorie : NIEUWS

Het Maasziekenhuis in Boxmeer is voorlopig uit de problemen. Een andere verdeling van de zorg moet ertoe leiden dat het streekziekenhuis voldoende patiënten houdt en daardoor kan blijven voortbestaan.

Het ziekenhuis kwam in financieel zwaar weer door onder meer dure nieuwbouw en de tegenvallende verkoop van het oude ziekenhuisgebouw. Maar omdat het een cruciale zorgfunctie heeft in de regio besloten het ministerie van Volksgezondheid, de zorgverzekeraars, de bank en omliggende ziekenhuizen anderhalve week geleden om het te redden. Ze kwamen met miljoenen over de brug.

Lees Meer…
Facebooktwitterlinkedin